Önemli Bilgilendirme!
12/15/2022Sigortacılıkta Mutabakatlı Poliçe Nedir?
01/07/2023Yangın Sigortası kapsamı ve önemi hem konutlar hem de iş yerleri için iyi bilinmesi gereken bir konudur. 2021’de dünyayı etkisi altına orman yangınları ve yarattığı kayıplar yangın sigortasına ilişkin farkındalığı artırdı. Yangın sigortası hakkında merak edilen önemli bilgileri aktardık.
Yangın Sigortası; yangın, yıldırım düşmesi gibi doğal afetler ve yaşanan infilak gibi durumlar sonucu oluşan buharın ve ısının bina, konut ve iş yerlerine verdiği maddi hasarları karşılayan bir sigortadır. Bu sigorta yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler gibi ürünler nedeniyle oluşabilecek hasarları da teminat altına alarak tüm sigortalıları yangın ve hasar sürecinden kaynaklanabilecek risklere karşı güvence altına almaktadır.
YANGIN SİGORTASI NELERE YAPTIRILABİLİR?
Taşınır ve taşınmaz mallara uygulanabilen yangın sigortasını diğer sigorta türlerinden farklılaştıran en önemli özelliği oldukça geniş kapsamlı olmasıdır. Bina, konut, iş yerleri, üretim tesislerinin yanı sıra kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi mekanlar da yangın sigortalarıyla teminat altına alınabilmektedir. Sigorta yapılan alanın içinde ya da dışında yer alan mekâna ait parçalar da poliçede belirtilmesi halinde sigorta kapsamına dahil edilebilir. Yangın sigortalarında yalnızca poliçe sahibi değil sigorta kapsamına giren alanda yaşayan kişiler de güvence altına alınmaktadır.
YANGIN SİGORTASI NELERİ KAPSAR?
Yangın sigortaları poliçelerinin standart teminatları arasında deprem, sel, fırtına, yanardağ püskürmesi, erozyon gibi doğal afetler ile su baskını gibi riskler yer almaktadır. Ayrıca yangın poliçelerine eklenen teminatlarla kapsam daha da genişletilebilmektedir. Ek sözleşme teminatları dahilinde antika tablo veya halı gibi özel varlıklar ile koleksiyonlar da poliçeye eklenebilir.
YANGIN SİGORTASI NELERİ KAPSAMAZ?
Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma sonucu oluşan maddi hasarlar yangın sigortası kapsamında yer almaz. Teminat altına alınan bölgede devletin yaptırımı sonucu meydana gelen hasarlar da yangın sigortası kapsamına girmemektedir. Öte yandan sigortalının hasarı kasten gerçekleştirildiği ya da hasarın artmasında payının olduğu tespit edildiği taktirde poliçede belirtilen hasar tazminatı ödenmemektedir.