Elektronik Cihaz Sigortası Nedir?
12/14/2021İş Yeri Sigortası Nedir?
01/12/2022Montaj All Risks Sigortası, montaj faaliyetlerinin başlangıcından bitimine kadar geçen süre içinde, montaj faaliyetleri ile ilgili ani ve beklenmedik sebeplerle ortaya çıkacak hasarların yanı sıra, doğal afetler (deprem, sel, seylap, toprak kayması, fırtına vb.), yangın, yıldırım, infilak ve hırsızlık nedeniyle oluşabilecek riskleri güvence altına alır.
Bu sigortada teminat süresi montaj malzemelerinin montaj alanına indiği andan itibaren başlar ve montajı biten makinelerin testi tamamlanarak işletime alınması ile sona erer.
MONTAJ ALL RISKS SİGORTASI KAPSAMINDAKİ MONTAJ İŞLERİ NELERDİR?
İşletmeye alınmak üzere montajları yapılacak olan makine ve ekipmanlar bu sigorta türü ile teminat altına alınabilir. Montaj konusu makineler mekanik veya elektronik olabilir. Ayrıca bina içi elektrik, boru, ısıtma-havalandırma tesisatı ile elektrik ve boru iletim hatları vb. montaj işleri de bu ürün ile teminat altına alınabilir. Montaj sigortalarının genel şartları hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İNŞAAT ALL RISKS SİGORTASI İLE MONTAJ ALL RISKS SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Çoğu zaman, bünyesinde hem inşaat hem de montaj işleri bulunan projelerde işlerin montaj mı yoksa inşaat işi mi olduğu sorusuna cevap bulmak zor olabilir. Örneğin; bir baraj inşaatında barajın gövde dolgu işleri ve diğer betonlama işleri CAR sigortası kapsamına girerken barajın tribün montajının da EAR kapsamına gireceği düşünülebilir. Bu gibi hallerde sigortacı işin toplam bedelinin %50’sinden fazlasını hangi tür işler oluşturuyor ise; o kısmı bizim çalışma yapılacak branş olarak esas alacaktır.
CAR Sigortası’nın uygulama alanı oldukça geniştir ve bu nedenle daha çok bilinir ve talep edilir. Ancak Montaj Sigortası poliçesi içine de inşaat işlerini de koymak mümkündür. Örneğin; boş bir arazi üzerine önce bir fabrika inşaatı yapmak ve daha sonra içinde çalışacak olan makinelerin montajı EAR Sigortası ile teminat altına alınır. EAR sigortası montaj işlerinin tamamlanmasını müteakip bir test/tecrübe devresini de bünyesinde bulundurur (Montaj Sigortası Genel Şartları uyarınca 4 hafta). Bu süre monte edilmiş makinelerin çalışıp çalışmadığının testini içerir. İşte bu dönem işin en riskli ve hasar getirebilen kısmı olarak değerlendirilebilir.
SİGORTA KAPSAMINA GİRMEYEN RİSKLER NELERDİR?
Montaj All Risk Sigortası’nda aşağıda belirtilen riskler sigorta kapsamı dışında tutulmaktadır:
– İmalatçının sorumluluğunda bulunan hasarlar
– İnşaat/montaj makinelerinde Makine Kırılması Sigortası’na giren hasarlar (iş makineleri vb.)
– Aşınma, yıpranma, çürüme sebepli hasarlar
– Genel Şartlar’da belirtilen diğer istisnalar
Elektronik Cihaz Sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak ve sigorta yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.