Güneş Enerjisi Santrallerinin Önemi ve Sigortalanması
09/09/2022KOBİ Paket Sigortası Nedir? Hangi Teminatları Kapsar?
10/08/2022Kefalet Sigortası özellikle ekonomik sıkıntıların yaşandığı günümüzde banka limitlerinin daralmasıyla işletmeler tarafından talebin arttığı bir sigortadır. Kefalet Sigortası’nın bugün başta inşaat olmak üzere gıda, tekstil, makine-motor, enerji, gemi imalatı vb. birçok sektörde tercih edildiği görülmektedir.
KEFALET SİGORTASI NEDİR?
Türkiye’de yeni bir alan olan, dünyada ise çok yaygın olarak kullanılan kefalet sigortası; kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyacını karşılamak, bankalarca düzenlenen teminat mektuplarına ayrılan kredi limitlerinin ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmasının önünü açmak ve reel sektörün elini rahatlatmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Kefalet sigortasında sigortacı, sigortalı ve lehtar olmak üzere 3 taraf vardır. Kefalet senedi ile teminat verilen taraf, yani lehine garanti düzenlenen taraf lehtardır. Sonrasında tahsilat için sigortalıya rücu edilir.
Türkiye’de 2015 yılında Kefalet Sigortası’nın Genel Şartları’nın yayımlanmasıyla ve 2017 yılında Kamu İhale Kurumu’nun Kamu İhale Kanunu’nda yaptığı değişiklikle birlikte kefalet sigortalarının kullanımının önünün açılmıştır. Ülkemizde en yaygın şekilde kamu ihalelerinde kullaılan kefalet sigortası, çok sayıda türeve sahip bir finansal enstrümandır. Kefalet sigortasının kamuda verilen, geçici kefalet senetleri, kesin kefalet senetleri, avans kefalet senetleri, özel sektöre verilen kesin kefalet senetleri, eğitim kefalet senetleri, fatura koruma sigortaları, depozito sigortaları, kira koruma sigortaları, bina tamamlama sigortası olmak üzere birçok türevi bulunmaktadır.
KEFALET SİGORTASI TEMİNAT TÜRLERİ NELERDİR?
Teminat mektubuna muadil türdeki kefalet sigortası teminat türleri aşağıdaki gibidir:
Performans teminatı, proje sahibinin yükümlülüklerini sözleşmede belirlenen şartlara uygun şekilde yerine getirmemesi riskine karşı koruyan teminattır. Sigorta ettirenin yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, sigortacı yeni bir yüklenici ile anlaşıp işin tamamlanmasını da sağlayabilir.
İhaleye katılım teminatı, sigorta ettirenin ihalenin tamamlanması öncesinde ihaleden ayrılması, ihaleyi kazanması halinde sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi, ihale kapsamında sunması gereken teminatları sunamaması riskine karşı teminat sağlar.
İmalat/Bakım/Onarım teminatı, inşaat, mühendislik ya da makine üretimi gibi iş performansının iş teslimi sonrasında değerlendirildiği hallerde, iş teslimini takiben belli bir süre sonra işçilik kusuru sonucu ortaya çıkan zararlara karşı teminat sağlar.
Gümrük ve Mahkeme teminatı, vergi daireleri, gümrük idareleri ve mahkemelerin lehtar olarak yer aldığı, bir dava açılabilmesi, gümrükten malın çekilebilmesi veya gümrükleme işleminden doğan hata nedeniyle doğabilecek kamu alacağının karşılanması için sigorta ettirenden talep edilen kefalet teminatı türüdür.
KEFALET SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Her türlü sektör için kefalet sigortası kullanılabilmektedir. Kefalet sigortasından özellikle hizmet sektöründeki kamu kurum ihalelerine katılan aşağıdaki sektördeki firmalar faydalanmaktadır:
- Catering firmaları
- Temizlik firmaları
- Güvenlik firmaları
- Araç kiralama firmaları
- Enerji firmaları
Kefalet Sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak ve sigorta yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sigortam Yanımda mobil uygulamasıyla sigortanız hep yanınızda! Hemen yüklemek için tıklayın!