Kâr Kaybı Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
04/20/2023Havacılık Sigortaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
05/05/2023Türkiye’nin sahip olduğu akarsu bolluğu ve sağladığı su gücü sebebiyle yatırımların büyük bir bölümü Hidro-Elektrik Santralleri’ne (HES) yapılmaktadır. Diğer tüm enerji işletmelerinde olduğu gibi HES’ lerde de alınması gereken minumum yangın önlemleri bulunmaktadır ve bu konu ile ilgili olarak da NFPA 851 standartları hazırlanmıştır.
Buna göre HES’ler de alınması gereken yangın önlemleri şöyle sıralanabilir:
– Santral tesisleri mümkün olduğu kadar yangın alanlarına ayrılmalıdır. Her bir bölüm en az 2 saat yangına dayanabilecek kapasitede olmalıdır. Orta büyüklükteki bir barajı düşündüğümüzde tesis alanı içerisindeki kabloların yangına dayanıklı malzemelerle kaplanması, kontrol odasının, akü odasının, bakım bölümünün, iç ihtiyaç trafolarının ve özellikle trafolarının birbirinden farklı bölümlerde olmasına dikkat edilmelidir.
– Tesis alanı içerisinde yer alan binaların tamamı yanmaz materyallerden oluşması gerekmektedir.
– Elektronik ekipmanların yer aldığı kontrol odalarında, kabloların yoğun olarak bulunabileceği iç ihtiyaç trafolarında havalandırma sisteminin olması gerekmektedir. B sistemlerin NFPA 90A,90B ve NFPA 204ê uyumlu olması sağlanmalıdır.
– Bina içerisinde özellikle jeneratör, yangın pompası için veya iş makineleri için yakıt depoları bulunmaktadır. Bu depoların bulunduğu alanın ayrı olması, bu bölümde zemin eğiminin kanallar vasıtası ile doğru drenaj noktalarına aktarılması gerekmektedir. En önemlisi ise bu depoların taşma havuzunun bulunması gerekmektedir.
– Mutlaka paratoner kurulumu yapılmalıdır. Bu paratonerin çalışırlığının kontrolünün ve bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
– Trafo, türbin ve jeneratör gibi kritik ekipmanlarındaki sıcaklık farklılıklarının SCADA sistemi ile kontrol edilmesi gerekmektedir.
– Tesisin yangın hatları için ayrı bir yangın suyu deposu oluşturmalı ve bu sistem NFPA 20’ye uyumlu yangın pompaları ile basınçlandırılmalıdır. Yangın pompalarının bakımları NFPA 25’e göre düzenli olarak yapılmalıdır.
– Hidrolik sistemlerin bulunduğu alanlarda NFPA 13’e uyumlu olarak sprinkler sisteminin kurulması gerekmektedir.
Regülatör/baraj gövdesi, türbin/jeneratör seti, enerji tüneli, trafo, su iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru, santral binası, şalt sahası, enerji iletim hatları, gözetleme, denetleme kulübeleri/yapıları (vb. sistemin işletilebilmesi için tesis mülkiyetinde mevcut olan kıymetler) ile birlikte poliçe üzerinde isimlendirilmiş; ani ve öngörülemeyen sebeplerden ve istisna edilmeyen hallerden meydana gelen maddi ziya ve hasarların gerektirdiği tamirat ve ikame masraflarının teminat altına alınabildiği Hidroelektrik Enerji Santralleri (HES) Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sigortam Yanımda mobil uygulamasıyla sigortanız hep yanınızda! Hemen yüklemek için tıklayın!